Levegőszűrő cseréje

Levegőszűrő cseréje

Fontos, hogy vigyázzon az autó légszűrőjére, mert ez az az elem, amely megakadályozza, hogy a szennyeződések károsítsák a motort. A motorral kapcsolatos problémák elkerülése érdekében azt javasoljuk, hogy tartsa be a levegőszűrő cseréje előírt idejét.

A légszűrő elengedhetetlen része a motor, és így általánosabban az autó megfelelő működésének. Nem nagyon látható, ez egy olyan elem, amelynek hasznosságát hajlamosak vagyunk lebecsülni. Részletesebben elmagyarázzuk, mire szolgál a légszűrő és hogyan kell karbantartani, hogy meghosszabbítsuk az élettartamát.

Az autó légszűrője nagyon fontos alkatrész a motorja számára. Papírból vagy pamutból készült, kerek vagy téglalap alakú, és kiszűri a motorban keringő levegőt, elzárva azokat a szennyeződéseket (por, homok és rovarok), amelyek a motorba kerülő légáramban lehetnek. Ezenkívül lehetővé teszi a levegő-üzemanyag keverék minőségének biztosítását, amely a dugattyúkat a szelepeken keresztül integrálja. Képzeletben a légszűrőt az autó tüdőként írhatnánk le.

Mikor kell cserélni

Az autó levegőszűrője a por, a homok és a rovarok megfogásával segít kiszűrni a motor levegőjét. Ezért megvédi attól, ami árthat neki. Az eldugult vagy sérült légszűrő már nem tisztítja a levegőt, megakadályozza annak megfelelő keringését és csökkenti a motor hatékonyságát, növelve az üzemanyag-fogyasztást. A légszűrő törékeny, évente vagy körülbelül 20 000 km-enként cserélni kell, mikor az olajat is cseréljük.

A cserélendő légszűrő a következő tünetekkel jár

  • Növekedik az üzemanyag-fogyasztás a koszos levegőszűrő hatására
  • Csökken a motor hatékonysága
  • Eltömődnek és károsodnak a gyertyák
  • Az életciklus utáni autószűrő áramellátás hiányát eredményezi a gyorsulás során, vagy vastag, sötét füst távozik a hangtompítóból és ekkor cserélendő a légszűrő.

Miért kell cserélni a levegőszűrőt

Idővel és a jármű használatával a levegőszűrőt és az olajszűrőt is cserélni kell, mert elszennyeződik és megsérül. A megromlott levegőszűrő már nem fertőtleníti a motoron átáramló levegőt, ezért károsíthatja azt. Ez továbbá növeli az üzemanyag-fogyasztást és károsítja autója gyújtógyertyáit. 2 év elteltével vagy 20 000 km-enként a légszűrő megmutathatja ezeket a tüneteket, ezért a levegőszűrő cseréje aktuálissá vált.

Ütemezett szervizelés

Az ütemezett szervizelés és a jármű olajcsere során szerelője kicserélheti a légszűrőt (ezen szervizek és olajcserék gyakoriságát az autó karbantartási könyve tartalmazza). A munkaerő és az anyagok megtakarítása érdekében javasoljuk, hogy látogasson el egy autóipari alkatrészek és anyagok értékesítésére szakosodott e-kereskedelmi webhelyre új légszűrő vásárlásához.

A légszűrő megvédi a motort attól, ami károsíthatja. Nem örök és néhány hónap múlva piszkos. Nagyon ajánlatos 20 000 km-enként cserélni, különben motorja kevésbé hatékony, vagy akár megsérülhet. Megtalálható speciális autóalkatrész-üzletekben, márkakereskedésekben, vagy a legjobb áron, ha ellátogat egy speciális e-kereskedelmi webhelyre.

Érdemes a levegőszűrőből is minőségi terméket választani, mert a motorja megérdemli a gondoskodást. A legjobb minőségű szűrőket is a Liqui Moly és a Total motorolaj adalék gyártó gyártja.

A változtatások közötti időszakban megnövelheti a motor légszűrőjének élettartamát, és tisztításával biztosíthatja az optimális szűrést. Ez egy nagyon egyszerű lépés, amelyet egyedül is megtehet. Szüksége lesz egy csavarhúzóra és porszívóra, vagy egy légszűrő tisztítóra.