legmagasabb felhőkarcoló

A legmagasabb felhőkarcoló

Történelmileg a világ legmagasabb ember alkotta építménye az egyiptomi gízai nagy piramis volt, amely több mint 3800 évig a Lincoln-székesegyház 1311-es felépítéséig tartotta ezt a pozíciót. Az 1439-ben elkészült strasbourgi katedrális volt 1874-ig a világ legmagasabb épülete. Az első felhőkarcoló úttörő volt Chicagóban a 42,1 méter magasságával 1885-ben. Az Egyesült Államok maradt a világ legmagasabb épülete a 20. században egészen 1998-ig, amikor a Petronas Towers elkészült. Azóta két másik épület is elnyerte a címet: a Taipei 101 2004-ben és a Burj Khalifa 2010-ben. A 21. század eleje óta a Közel-Keleten, Kínában és Délkelet-Ázsiában a felhőkarcolók építésének fellendülése tapasztalható. A legmagasabb felhőkarcoló címet jelenleg a Burj Khalifa tartja.

Rangsorolási kritériumok

A Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) nemzetközi non-profit szervezet 1969-ben alakult, és folyamatosan kihirdeti a „Világ legmagasabb épülete” címet, továbbá meghatározza az épületek mérésének szabványait. Listát vezet a világ 100 legmagasabb elkészült épületéről. A szervezet jelenleg a dubai Burj Khalifát tartja a legmagasabbnak, 828 méteres magasságával.

1996-ban, válaszul arra a vitára, hogy a Petronas Towers vagy a Sears Tower magasabb-e, a tanács négy kategóriába sorolta és rangsorolta az épületeket:

  • magasság a szerkezeti vagy építészeti csúcsig;
  • a legmagasabban elfoglalt emelet padlójának magassága;
  • magasság a tető tetejéig és
  • magassága az épület bármely részének tetejéig.

Minden kategória a legalacsonyabb jelentős szabadtéri gyalogos bejárat szintjétől méri az épületet.

A tornyok az épületek építészeti tervezésének szerves részét képezik, amelyek megváltoztatása lényegesen megváltoztatná az épület megjelenését és kialakítását, míg az antennákat ilyen következmények nélkül lehet hozzáadni vagy eltávolítani. A Petronas-tornyok tornyaikkal így magasabb rangsort kapnak, mint a Willis-torony (korábban a Sears-torony) az antennáival, annak ellenére, hogy a Petronas-tornyok alsó teteje és alsó legmagasabb pontja van.

A világon a legmagasabb felhőkarcoló: Burj Khalifa

A Burj Khalifa legmagasabb felhőkarcoló Dubajban, és az egész világon. Ez jelenleg a világ legmagasabb épülete. A Burj Khalifa 829,8 méter teljes magasságával és 828 méteres tetőmagasságával (antenna nélkül, de egy 242,6 m-es toronnyal) a világ legmagasabb építménye.

A Burj Khalifa építése 2004-ben kezdődött, a külső pedig öt évvel később, 2009-ben fejeződött be. Az épület elsődleges szerkezete vasbeton, és az épület szerkezeti acéljának egy része a kelet-berlini Köztársasági Palotából, az egykori keletnémet parlamentből származik. Az épületet 2010-ben nyitották meg a Dubai Downtown nevű új fejlesztés részeként. Úgy tervezték, hogy a nagyszabású, vegyes felhasználású fejlesztések központi eleme legyen. Az épület megépítésére vonatkozó döntés a kormány azon döntésén alapult, hogy diverzifikálják az olajalapú gazdaságot, és Dubai nemzetközi elismerést nyert. Abu Dhabi és az Egyesült Arab Emírségek kormánya pénzt kölcsönzött Dubainak adósságai kifizetésére. Az épület számos magassági rekordot megdöntött, többek között a világ legmagasabb épületének nyilvánították.

A Burj Khalifát a Skidmore, Owings & Merrill cég, Adrian Smith vezette csapat tervezte. A design a régió iszlám építészetéből származik, például a szamarrai nagy mecsetből. Az Y alakú háromrészes padlógeometria a lakó- és szállodaterületek optimalizálására szolgál. Az épület magasságát támasztékos központi mag és szárnyak szolgálják. Bár ez a kialakítás abból származottA Tower Palace III, a Burj Khalifa központi magja ad otthont az összes függőleges közlekedési eszköznek, kivéve az egyes szárnyakon belüli kilépőlépcsőket. A szerkezet burkolati rendszerrel is rendelkezik, amelyet úgy terveztek, hogy ellenálljon a dubai forró nyári hőmérsékletnek. Összesen 57 lift és 8 mozgólépcső található benne.

A Burj Khalifa kritikai fogadtatása általában pozitív volt, és az épület számos díjat kapott. Számos panasz vonatkozik a Dél-Ázsiából érkezett migráns munkavállalókra, akiknek alacsony bért fizettek, és néha elkobozták útlevelüket.

Felhőkarcoló a mozivásznon

A felhőkarcolók mindig is lenyűgözték az embereket. Ezek az ikonikus építmények a modern városok szimbólumai lettek. Sokszor meg is filmesítették a felhőkarcolókat, így Dwayne Johnson filmjei között is szerepel a „Felhőkarcoló” című alkotás, amely hatalmas sikert aratott. A főszereplő egy hősies biztonsági szakértőt alakít, aki megpróbál megmenteni egy magasban rekedt családot egy lángoló felhőkarcolóból. A film izgalmas cselekménye mély nyomot hagyott a nézőkben, és tovább növelte a felhőkarcolók iránti érdeklődést.