
Koffeinmentes kávé
Koffeinmentes kávé? És mégis! De a stimuláns koffein nélkül végzett tevékenység nem mindig önkéntes.
Különösen az idősebb emberek esküsznek a koffeinmentes kávéra, mert feltételezik, hogy már nem tolerálják a koffeint, valamint idősebbek. Koffeintartalmú kávé elfogyasztása után gyakran panaszkodnak magas vérnyomásra és szívproblémákra. A keserű anyagok azonban oka lehet annak, hogy a kávét összeférhetetlennek tartják. Ha az idősebb emberek valóban annyira érzékenyek lennének a koffeinre, akkor valószínűleg problémáik lennének a csokoládé és a kakaó fogyasztásával vagy azt követően is, mert ezek az ételek koffeint is tartalmaznak, bár alacsonyabb adagokban. De a koffeinmentes kávé az élet más szakaszaiban is népszerű, például terhesség alatt.
A 20. század eleje: egy brémai férfi feltalálja a koffeinmentes kávét
Ludwig Roselius, a jól ismert kávémárka alapítója 1903-ban készített először koffeinmentes kávét. Az ok nagyon szomorú volt: apja röviddel azelőtt meghalt, Roselius pedig ezt apja hatalmas kávézójának és ezért koffein-fogyasztásának tulajdonította. Az első koffeinmentes kávé nem volt feltétlenül jó egészségére. Mivel miután a kávébab sós vízben megduzzadt, Roselius benzol segítségével vonta ki belőlük a koffeint. A benzol azonban olyan anyag, amelyet ma rákkeltőnek tekintenek, ezért az úgynevezett Roselius-módszert ma már nem alkalmazzák.
A svájci vízfolyamat: vegyszerek és koffeinmentes kávé folyamata
A svájci vízfolyamat káros vegyi anyagok nélkül működik, de más hátrányai is vannak. Ez a folyamat a telítettség elvén működik , mely koffeinmentes kávé: Először a kávébabokat vízbe helyezzük – mindaddig, amíg az összes oldható komponens át nem jut a vízbe. Ezt a vízkeveréket ezután egy speciális szűrőn átengedik, hogy a vízben oldott koffeint elválasszák a többitől. A koffeinmentes vizet most újra felhasználják. A következő lépésben a kávébabot ismét hozzáadják a vízhez, amely a koffein kivételével az összes kávé komponenst tartalmazza, és hagyják, hogy megduzzadjon benne. Most a telítettség elve lép életbe: Mivel a víz tartalmazza a bab összes alkotóeleméttartalmaz, de nem koffeint, csak a koffein szabadulhat fel a vízbe. Tehát a koffeint a víz eltávolítja a babból, és így koffeinmentesítik. Ez a módszer azonban nagyon összetett és rendkívül pazarló, mivel sok kávébabra van szükség a víz telítéséhez, amelyet aztán egyszerűen eldob. Ezért használják ezt a módszert manapság ritkán.
Ludwig Roselius, a jól ismert „koffeinmentes kávé” alapítója 1903-ban készített először koffeinmentes kávét.
Koffeinmentes kávé az oldószereknek köszönhetően
A kávé koffeinmentesítésének egyik legelterjedtebb módszere ma oldószereket használ. Ehhez az első lépés az, hogy hagyjuk a kávébabot megduzzadni annak érdekében, hogy készen álljanak az oldószerekre. Ha ezeket felhasználják, türelemre van szükség: a kávébabokat általában oldószerekkel kell kezelni legalább tíz órán keresztül a koffein felszabadítása érdekében. De az oldószerek használata nem teljesen vitathatatlan. A mai napig nem sikerült egyértelműen tisztázni, hogy az alkalmazott anyagok veszélyesek-e az egészségre vagy sem. Bizonyíték van arra, hogy legalább egy oldószer, nevezetesen a diklór-metán potenciálisan rákkeltő.
Van-e értelme a koffeinmentes kávénak a terhesség alatt?
Sok várandós anya számára a terhesség azt jelenti, hogy számos olyan dolgot nélkülöz, amely árthat a gyermeknek. Ugyanez vonatkozik a koffeinre is – de igaz-e a félelem?
Valójában a „koffein és terhesség” témájú tanulmányok nem jutnak egyértelmű következtetésre . Egyesek úgy vélik, hogy statisztikai összefüggés van az újszülött károsodása és az anya koffeinfogyasztása között, mások nem látják ezt az összefüggést. A kérdést még nem sikerült tisztázni. Ha azonban nem akar kockáztatni, használhat koffeinmentes kávét.
Tippünk: főleg terhesség alatt válasszon koffeinmentes kávét, amelyet organikus pecsétben részesítettek.
Azok számára, akik nem tudnak vagy nem akarnak teljesen koffein nélkül, az orvosok durva iránymutatást adtak arról, hogy a koffein tartalmú kávénak az újszülött gyermek számára is ártalmatlannak kell-e lennie. Mivel egy dolgot a nőknek tudnia kell terhesség alatt: A koffein mindig a méhlepényen keresztül jut el a csecsemőhöz – hogy a koffein itt okoz-e kárt, vagy hogy a baba nagyon jól tudja lebontani a koffeint, még nem sikerült egyértelműen tisztázni. Tehát, ha biztonságban akar lenni a koffein ellenére, akkor ne vegyen be napi 200 milligrammnál több koffeint befogadni. A megadott összeget a teljes összeg alatt kell érteni. Ez azt jelenti, hogy más, koffeinmentes kávé tartalmazó ételeket is be kell számolni a számlába. Ide tartozik például a csokoládé, a fekete és a zöld tea és a kakaó. Néhány gyógyszer koffeint is tartalmazhat. Ezért, ha lehetséges, a terhes nőknek pontos tervet kell készíteniük arról, hogy milyen ételeket fogyasztanak minden nap, és ezt megbeszéljék orvosukkal.

Levegőszűrő cseréje

Építési projektek
Ezeket is érdemes megnézni

SEO, marketing és optimalizálás
2021.05.16.
Étterem marketing
2022.07.10.