Koffeinmentes kávé

Koffeinmentes kávé

Koffeinmentes kávé? És mégis! De a stimuláns koffein nélkül végzett tevékenység nem mindig önkéntes.
Különösen az idősebb emberek esküsznek a koffeinmentes kávéra, mert feltételezik, hogy már nem tolerálják a koffeint, valamint idősebbek. Koffeintartalmú kávé elfogyasztása után gyakran panaszkodnak magas vérnyomásra és szívproblémákra. A keserű anyagok azonban oka lehet annak, hogy a kávét összeférhetetlennek tartják. Ha az idősebb emberek valóban annyira érzékenyek lennének a koffeinre, akkor valószínűleg problémáik lennének a csokoládé és a kakaó fogyasztásával vagy azt követően is, mert ezek az ételek koffeint is tartalmaznak, bár alacsonyabb adagokban. De a koffeinmentes kávé az élet más szakaszaiban is népszerű, például terhesség alatt.

A 20. század eleje: egy brémai férfi feltalálja a koffeinmentes kávét

Ludwig Roselius, a jól ismert kávémárka alapítója 1903-ban készített először koffeinmentes kávét. Az ok nagyon szomorú volt: apja röviddel azelőtt meghalt, Roselius pedig ezt apja hatalmas kávézójának és ezért koffein-fogyasztásának tulajdonította. Az első koffeinmentes kávé nem volt feltétlenül jó egészségére. Mivel miután a kávébab sós vízben megduzzadt, Roselius benzol segítségével vonta ki belőlük a koffeint. A benzol azonban olyan anyag, amelyet ma rákkeltőnek tekintenek, ezért az úgynevezett Roselius-módszert ma már nem alkalmazzák.

A svájci vízfolyamat: vegyszerek és koffeinmentes kávé folyamata

A svájci vízfolyamat káros vegyi anyagok nélkül működik, de más hátrányai is vannak. Ez a folyamat a telítettség elvén működik , mely koffeinmentes kávé: Először a kávébabokat vízbe helyezzük – mindaddig, amíg az összes oldható komponens át nem jut a vízbe. Ezt a vízkeveréket ezután egy speciális szűrőn átengedik, hogy a vízben oldott koffeint elválasszák a többitől. A koffeinmentes vizet most újra felhasználják. A következő lépésben a kávébabot ismét hozzáadják a vízhez, amely a koffein kivételével az összes kávé komponenst tartalmazza, és hagyják, hogy megduzzadjon benne. Most a telítettség elve lép életbe: Mivel a víz tartalmazza a bab összes alkotóeleméttartalmaz, de nem koffeint, csak a koffein szabadulhat fel a vízbe. Tehát a koffeint a víz eltávolítja a babból, és így koffeinmentesítik. Ez a módszer azonban nagyon összetett és rendkívül pazarló, mivel sok kávébabra van szükség a víz telítéséhez, amelyet aztán egyszerűen eldob. Ezért használják ezt a módszert manapság ritkán.

Ludwig Roselius, a jól ismert „koffeinmentes kávé” alapítója 1903-ban készített először koffeinmentes kávét.

Koffeinmentes kávé az oldószereknek köszönhetően

A kávé koffeinmentesítésének egyik legelterjedtebb módszere ma oldószereket használ. Ehhez az első lépés az, hogy hagyjuk a kávébabot megduzzadni annak érdekében, hogy készen álljanak az oldószerekre. Ha ezeket felhasználják, türelemre van szükség: a kávébabokat általában oldószerekkel kell kezelni legalább tíz órán keresztül a koffein felszabadítása érdekében. De az oldószerek használata nem teljesen vitathatatlan. A mai napig nem sikerült egyértelműen tisztázni, hogy az alkalmazott anyagok veszélyesek-e az egészségre vagy sem. Bizonyíték van arra, hogy legalább egy oldószer, nevezetesen a diklór-metán potenciálisan rákkeltő.

Van-e értelme a koffeinmentes kávénak a terhesség alatt?

Sok várandós anya számára a terhesség azt jelenti, hogy számos olyan dolgot nélkülöz, amely árthat a gyermeknek. Ugyanez vonatkozik a koffeinre is – de igaz-e a félelem?

Valójában a „koffein és terhesség” témájú tanulmányok nem jutnak egyértelmű következtetésre . Egyesek úgy vélik, hogy statisztikai összefüggés van az újszülött károsodása és az anya koffeinfogyasztása között, mások nem látják ezt az összefüggést. A kérdést még nem sikerült tisztázni. Ha azonban nem akar kockáztatni, használhat koffeinmentes kávét.

Tippünk: főleg terhesség alatt válasszon koffeinmentes kávét, amelyet organikus pecsétben részesítettek.

Azok számára, akik nem tudnak vagy nem akarnak teljesen koffein nélkül, az orvosok durva iránymutatást adtak arról, hogy a koffein tartalmú kávénak az újszülött gyermek számára is ártalmatlannak kell-e lennie. Mivel egy dolgot a nőknek tudnia kell terhesség alatt: A koffein mindig a méhlepényen keresztül jut el a csecsemőhöz – hogy a koffein itt okoz-e kárt, vagy hogy a baba nagyon jól tudja lebontani a koffeint, még nem sikerült egyértelműen tisztázni. Tehát, ha biztonságban akar lenni a koffein ellenére, akkor ne vegyen be napi 200 milligrammnál több koffeint befogadni. A megadott összeget a teljes összeg alatt kell érteni. Ez azt jelenti, hogy más, koffeinmentes kávé tartalmazó ételeket is be kell számolni a számlába. Ide tartozik például a csokoládé, a fekete és a zöld tea és a kakaó. Néhány gyógyszer koffeint is tartalmazhat. Ezért, ha lehetséges, a terhes nőknek pontos tervet kell készíteniük arról, hogy milyen ételeket fogyasztanak minden nap, és ezt megbeszéljék orvosukkal.