Beázás nyomainak eltüntetése

Beázás nyomainak eltüntetése

A beázás problémája nem csupán esztétikai kellemetlenségeket, hanem súlyos károkat is okozhat az ingatlanunkban. Mutatunk néhány módszert, hogy a beázás nyomainak eltüntetése szakszerűen történjen. Fontos, hogy időben reagáljon, hiszen ez megelőzheti további károkat és a penész kialakulását.

A beázás okainak felkutatása

A beázás különböző okokból fakadhat, mint például a gyenge szigetelésű tető, repedezett falak, megrongálódott csatornarendszer, vagy az elavult nyilászárók.

Az okok lehetnek külső vagy belső eredetűek

Külső oknak tekintjük, ha a beázásnál a tetőnél keresendő, mint például a törött cserép vagy pala, vagy a rossz szigetelés. Ebben az esetben tetőfedő szakember segítségére van szükség. Ő tudja elhárítani a beázás okát.
Érdemes pontosan feljegyezni amikor esik és fotókat is készíteni a víznyomokról. Amikor kiszárad után sokkal nehezebb észrevenni a kisebb repedéseket.

Belső ok esetében a beázás sokszor abból ered, hogy elromlik a vízvezeték, vagy szennyvízcső és ez nedvességet juttat a falba, mely dohos foltokat hoz létre. A probléma megoldása általában az, hogy részlegesen szét kell bontani dolgokat, csak így lehet kicserélni a hibás részeket. Ilyenkor mindenképpen olyan szakembert kell hívni, aki ért a vízvezetékekhez.

Tanácsok a beázás nyomainak eltüntetéséhez

  • Szakértői felmérés: Amennyiben észrevette, hogy beázott, akkor hívjon ki egy szakembert, aki felmérni a károk súlyosságát javaslatokat tud tenni a megoldáshoz.
  • Szellőztetés és a falak kiszárítása: Elsőnek a nedvesség eltávolítása a cél a helyiségekből. Használon páramentesítőt, és biztosíton megfelelő szellőzést a helyiségekben. A nedvesség eltávolítása hozzájárul a penész kialakulásának megelőzéséhez. Száradás után a beázás sárgás-barnás foltot hagyhat. Ez esztétikai szempontból érdemes eltüntetnünk, de egy egyszerű átfestés valószínűleg nem biztos, hogy eltünteti a foltokat.
  • Felületek tisztítása: Először is várja meg míg a beázás kiszárad, majd az érintett felületeket alaposan tisztítsa meg. Fertőtlenítőszereket, használjon, hogy elkerülje a penészedés terjedését. Vigye ki a fontosabb tárgyakat a beázott területekről. Az ott maradt és felpúposodott festékréteget egy spaklival kaparja le. A vakolatot mélyalapozóval impregnálja, majd száradás után glettelje át a sérült részeket. A repedéseket üvegszövetfályollal erősítse meg.
  • Festés és tapétázás: A festés előtt alaposan elő kell készíteni a felületet. A foltok többsége hidrofil, ami azt jelenti, hogy víz alapú festékekben vagy alapozó bevonatokban oldható. Miután az érintett felületek megszáradt használjon speciális, penészesedést gátló festéket, vagy tapétaragasztót a további problémák elkerülése érdekében.
  • Szigetelés ellenőrzése: Vizsgálja meg a szigetelést, javítsa ki a hibákat a tetőn, falakon és ablakokon, hogy megelőzze a további beázásokat.
  • Csatornarendszer ellenőrzése: Az esővíz elvezetése nagyon fontos. Ellenőrizze és tisztítsa meg rendszeresen a csatornákat, hogy ne alakulhasson ki pangó víz, ami beázást okozhat.

Áttekintés a beázás nyomainak eltüntetése témakörben

A beázás nyomainak eltüntetése komoly odafigyelést igényel, azonban ha időben cselekszik sok problémát megelőzhet. Ne hanyagolja el még a kisebb beázásokat sem, hiszen azok is komolyabb problémákhoz vezethetnek. Amennyiben szükséges, mindig kérje szakértő segítséget a helyzet kezeléséhez. Ingatlanvásárlás esetében sem kell megijedni a beázástól, mert mint ismertettük sok esetben könnyedés és viszonylag olcsón orvosolhat óa probléma. Ebben egyébként egy hozzáértő ingatlanszakértő is tud hasznos tanácsokat adni.