Tour-De-France

A Tour-De-France története

A Tour de France 1903-ban jött létre. A gyökerei két rivális sportújság megjelenésére vezethetők vissza az országban. Egyrészt a Le Vélo, Franciaország első és legnagyobb napi sportújsága, amely naponta 80 000 példányban kelt el. A másik a L’Auto, amely már létrehozott újságírók és üzletemberek alkottak. Az újság Henri Desgrange-t nevezte ki szerkesztőnek. Kiemelkedő kerékpáros és a Victor Goddet tulajdonosa volt a Parc des Princes velodromjában. De Dion ismerte őt kerékpáros hírnevén, az általa írt könyveken és kerékpáros cikkeken, valamint a Clément abroncsgyártó cégnek írt sajtócikkeken keresztül.

A L’Auto nem volt az a siker, amit támogatói vártak. Az eladások stagnálása alacsonyabb, mint a riválisé, amelyet meg akartak haladni, 1902. november 20-án válságtalálkozóhoz vezetett a L’Auto irodájának középső emeletén, a Rue du Faubourg Montmartre 10-ben, Párizsban. Utoljára a legfiatalabb, a országúti kerékpár versenyző újságíró szólalt meg, a 26 éves Géo Lefèvre. Lefèvre egy hatnapos versenyt javasolt, amely népszerű a pályán, de egész Franciaországban. A hosszú távú kerékpáros versenyek népszerűek voltak az újságok értékesítésében, de Lefèvre által javasolt hosszúságból semmi sem történt. Ha ez sikerülne, segítene a L’Auto-nak a riválisával való egyeztetésben, és talán felhagyna az üzlettel. Lehet, ahogy Desgrange mondta, befogni Giffard csőrét. Desgrange és Lefèvre ebéd után megbeszélték. Desgrange kételkedett, de a lap pénzügyi igazgatója, Victor Goddet lelkes volt. Odaadta Desgrange -nek a társaság széfjének kulcsait, és azt mondta: – Vigye magával, amire szüksége van. A L’Auto 1903. január 19 -én hirdette meg a versenyt.

Az első Tour de France verseny (1903)

Az első Tour de France-ot 1903-ban rendezték meg. Az országúti kerékpárverseny részei egy öt szakaszból álló verseny volt május 31. és július 5. között, amely Párizsban kezdődött, és Lyonban, Marseille-ben, Bordeaux-ban és Nantes-ban állt meg, mielőtt visszatért Párizsba. Később hozzáadták Toulouse-t, hogy megtörjék a hosszú utat Franciaország déli részén, a Földközi-tengertől az Atlanti-óceánig. A szakaszok az éjszakát átvészelik és másnap délután fejezik be, pihenőnapokkal, mielőtt a versenyzők újra útnak indulnak. De ez túl ijesztőnek bizonyult, és a költségek túl nagyok voltak a legtöbb számára, és csak 15 versenyző nevezett.

Desgrange-t soha nem volt teljesen meggyőzve, és közel állt ahhoz, hogy elutasítsa az ötletet. Ehelyett vágott hossza 19 nap, megváltoztatta a dátumokat, hogy július 01-19, és felajánlotta a napidíjat. Akik átlagosan legalább 20 kilométeres óránkénti sebességgel tekertek minden szakaszban, megegyezett a bérük azzal, amit a versenyző minden nap keresett volna, ha egy gyárban dolgozik. Nehéz volt ezt kivitelezni, mivel abban az időszakban még nem ált rendelkezésre a kerékpárokhoz vezetékes kilométer óra. Emellett 20-ról 10 frankra csökkentette a nevezési díjat, és az első díjat 12 000 frankra, a mindennapi győztes díját pedig 3000 frankra határozta meg. A nyertes ezáltal hatszorosa nyerne, mint a legtöbb dolgozó egy év alatt. Ez 60–80 jelentkezőt vonzott – a magasabb számban komoly érdeklődések és néhányan kimaradtak – köztük nemcsak szakemberek, hanem amatőrök, néhány munkanélküli és néhányan egyszerűen kalandosak.